Tamamlayıcı Sosyal Uyum Yardımı (T-SUY) Projesi, sosyal güvencesi olmayan ve geçim kaynaklarına erişim sağlayamadığı için "en kırılgan" durumda kalan, Türkiye’de Geçici Koruma, Uluslararası Koruma, Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi ve İnsani İkamet İzni Statüsüne sahip, ihtiyaç sahibi kişilerin temel ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olmak üzere Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bir nakit yardım projesidir.
T-SUY Projesi kapsamında sağlanan destek Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türk Kızılay iş birliğinde, kişilerin ihtiyaç sahipliği durumunun değerlendirilmesi yapıldıktan sonra KIZILAYKART üzerinden faydalanıcılara ulaştırılmaktadır.
Aynı anda hem SUY Projesi’nden hem de T-SUY Projesi’nden faydalanmak mümkün değildir. Nakit temelli desteğe ihtiyaç duyduğu saptanan başvuru sahipleri sistem tarafından demografik kriterlerine göre “SUY” veya “T-SUY” faydalanıcısı olarak belirlenmektedir.
T-SUY Projesi kapsamında faydalanıcılara ulaştırılan yardımın tamamı, Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir.
T-SUY Projesi kapsamında faydalanıcılara sağlanan yardımın tamamı, Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. Yardım, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türk Kızılay iş birliğinde KIZILAYKART üzerinden faydalanıcılara ulaştırılmaktadır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile Göç İdaresi Başkanlığı da Proje kapsamında destek vermektedir.
Proje, Türkiye’de Geçici Koruma, Uluslararası Koruma, Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi ve İnsani İkamet İzni statüsüne sahip kişiler (04/04/2014 tarihli 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na göre) veya halihazırda SUY Projesi'nden faydalanırken hanenin demografik yapısındaki değişiklik sonucu T-SUY Projesi'nin kırılganlık kriterlerine uygun olan bireyleri desteklemeyi hedeflemektedir.
Başvurunuz esnasında verdiğiniz bilgiler, Türkiye'de ihtiyaç sahibi kişilerin sosyal yardım başvurularının alınması ve ihtiyaç sahipliği kararının verilmesi de dahil olmak üzere sosyal yardımlara ilişkin etkinliklerin yürütüldüğü Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemine (BSYBS) yüklenmektedir. Tamamen elektronik bir sistem olan BSYBS, Proje kriterleri kapsamında, resmi çalışma durumunuzu, hane yapınızı, hanenizdeki kişi sayısı, bu kişilerin yaşları ve cinsiyetlerini dikkate alarak inceleme yapar. Bu inceleme sonucu nakit temelli desteğe ihtiyaç duyan haneler faydalanıcı olarak belirlenmektedir.
Geçici Koruma, Türkiye Cumhuriyeti'nin 6458 Sayılı "Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu"na göre verilen bir statüdür. Bu statü, ülkesinden ayrılmaya zorlanarak bireysel ya da kitlesel olarak Türkiye'ye gelen, ülkesine geri dönemeyen ya da Türkiye sınırlarından geçen ve koruma başvuruları bireysel olarak değerlendirmeye alınmayan kişileri kapsar. Bu kişiler, ikamet ettikleri ilin İl Göç İdaresi Müdürlüğü'nde kayıt yaptırdıklarında Geçici Koruma Statüsü altına alınır ve kendilerine 9 ile başlayan kimlik numarasını içeren kimlik kartı verilir.
Uluslararası Koruma Statüsü, Türkiye Cumhuriyeti'nin 6458 Sayılı "Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu"na göre;
- Mülteci Belgesi,
- Şartlı Mülteci Belgesi,
- İkincil Koruma Belgesi,
ya da
- Uluslararası Koruma Başvuru Belgesi sahiplerine verilen bir statüdür.
T-SUY Projesi kapsamında kriterleri karşılayan ve uygun görülen her bir hane bireyi için aylık 700 TL yardım yüklenmektedir. Bu yardım, Avrupa Birliği tarafından finanse edilmekte ve KIZILAYKART aracılığıyla hanelere ulaştırılmaktadır. KIZILAYKART’ın T-SUY hesabındaki yardım, ATM’lerden nakit çekilerek ya da POS cihazı aracılığıya ürün satın almak için kullanılabilir.
Proje, Avrupa Birliği tarafından finanse edildiği sürece, Proje kriterlerini sağlayan faydalanıcılar nakit yardımı almaya devam edecektir. Projenin sona ermesi durumunda, faydalanıcılara gerekli bilgilendirme zamanında yapılacaktır.
T-SUY Projesi, Avrupa Birliği tarafından FRIT (Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım Programı) kapsamında finanse edilmektedir. Dolayısıyla, Avrupa Birliği'nin sağladığı bu maddi kaynak, sadece Türkiye’de Geçici Koruma, Uluslararası Koruma, Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi ve İnsani İkamet İzni Statüsüne sahip, ihtiyaç sahibi olan ve Proje kriterlerini karşılayan kişilerin temel ihtiyaçlarına erişebilmelerine destek sağlanması kapsamında kullanılabilmektedir. Bununla birlikte gerek kamu kurumlarının gerekse de Türk Kızılay başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının, ihtiyaç sahibi Türk vatandaşlarını desteklemeye yönelik birçok yardım uygulaması bulunmaktadır.
T-SUY Projesi’ne başvurunuz sırasında başka kaynaklardan destek alıyorsanız, bu durum Proje kriterlerine uygunluğunuzun değerlendirilmesini etkilemeyecektir. Ancak; yardım alan tüm hanelere hane ziyaretleri yapılarak, başvuru sırasında verdikleri bilgilerin doğruluğu incelenmektedir. Bu doğrulama ziyaretlerinde, hanenizin ihtiyaç durumu değerlendirilerek, yardım almaya devam edip etmeyeceğine karar verilirken başka kaynaklardan alınan süreli destekler de dikkate alınabilecektir.
Tüm soru, şikayet ve geri bildirimlerinizi:
- Ücretsiz hizmet veren 168 Kızılay Çağrı Merkezi'ni arayarak,
- KIZILAYKART Facebook sayfasına (https://www.facebook.com/Kizilaykart.Programlari) yazarak,
- kizilaykart.org web sitesindeki bu linkten iletebilirsiniz.
Sizlere kısa bir sürede geri dönüş sağlanacaktır.
Şikayetlerinizi, ücretsiz hizmet veren 168 Kızılay Çağrı Merkezi, KIZILAYKART Facebook sayfası, KIZILAYKART web sitesinde bulunan iletişim formu gibi birçok kanal ile iletebilirsiniz. Ayrıca şikayetlerinizi Projenin saha çalışanları aracılığıyla yüz yüze görüşerek de bildirebilirsiniz. Şikayetiniz hassas bir konuda ise gizlilik içerisinde değerlendirilecektir. Şikayetinizin içeriği, konunun takibi açısından ilgili birimler haricindeki kişi ve kurumlarla paylaşılmayacaktır. Kişisel bilgileriniz izniniz olmadan hiç kimse ile paylaşılmayacaktır. Anonim (Kimliğinizi belirtmeden) bir şikayette bulunmak istediğinizde iletişim bilgileriniz olmaksızın şikayetinizin takibini yapmamız ya da size geri bildirimde bulunmamız mümkün olmayacaktır. Şikayetlerinizin, Proje'ye uygunluk durumunuzu etkilemeyeceğinden veya faydalanıcıysanız, yardımınızın kesilmesine neden olmayacağından emin olabilirsiniz.
T-SUY Projesi için SUY Projesi'nden farklı bir başvuru sistemi bulunmamaktadır. Hanelerin T-SUY Projesi'nden faydalanabilmeleri için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından (SYDV) veya Türk Kızılay Hizmet Merkezlerinden SUY Projesi'ne başvurmaları gerekmektedir.
Ödeme Listesi oluşturulurken SUY Projesi ve T-SUY Projesi kriterleri çerçevesinde hanelerin hangi yardımdan faydalanacağı sistemsel olarak belirlenmektedir.
Sadece SUY Projesi başvurusunun gerçekleştirilmesi her iki yardımın başvurusu için yeterli olmaktadır. SUY Projesi'ne başvurmak için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekmektedir:
• Tüm hane bireyleriniz İl Göç İdaresinde kayıtlı olmalı, 9 ile başlayan kimlik numarasını içeren kimlik kartına sahip olmalı ve hanedeki tüm hane bireyleri aynı aile numarasına kayıtlı olmalıdır.
• Hanenin adres kaydı güncel değil ise İl Göç İdaresi veya İlçe Nüfus Müdürlüğü'nden adres kaydı yaptırılmalıdır.
• Hanede engelli birey varsa, yetkili devlet hastanesinden "Engellilik Sağlık Kurulu Raporu" alınmalıdır. İlgili raporu alabilmek için ülke genelinde başvurabileceğiniz yetkili sağlık kuruluşlarının adreslerine bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
• Hanenin kayıtlı olduğu il/ilçedeki SYDV ya da Türk Kızılay Hizmet Merkezinden hanedeki her birey için başvuru formu alınmalıdır.
• Tüm hane bireyleri için başvuru formunu doldurulmalıdır. 18 yaş üstü tüm hane bireyleri, başvuru formunu imzalamalıdır.
• Başvuru formları ve İl Göç İdaresi'nden alınan kimlikler, hanenin kayıtlı olduğu il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına veya Türk Kızılay Hizmet Merkezine teslim edilmelidir.
SUY Projesi'ne başvuran her hane T-SUY Projesi'ne de başvurmuş kabul edilir. SUY Projesi'ne başvuran haneler kırılganlık kriterlerine göre SUY Projesi'ne veya T-SUY Projesi'ne kabul edilirler. Projeye kabul edilip edilmediğiniz veya kabul edildiyseniz hangi projeden yararlanacağınız size kısa mesaj (SMS) yolu ile bildirilecektir. Proje kapsamında yardıma başvurabilmek için şu şartları karşılamanız gerekir:
• Türkiye’de Geçici Koruma Statüsü/ Uluslararası Koruma Statüsü/ Uluslararası Koruma Başvurusu veya İnsani İkamet İznine sahip olunması (04/04/2014 tarihli ve 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'na göre)
• Kamp dışı yerleşimlerde yaşıyor olunması,
• İl Göç İdaresi'nden alınmış 9 ile başlayan kimlik numarasını içeren geçerli bir kimlik kartına sahip olunması (9 ile başlayan kimlik numarasını içeren kimlik kartına sahip değilseniz, ikamet ettiğiniz ilin İl Göç İdaresine başvurmanız gerekmektedir.),
• İkamet ettiğiniz yerdeki İl Göç İdaresi veya İlçe Nüfus Müdürlüğü'nde adres kaydının yapılmış olması,
• Hane adına başvuru yapacak olan esas başvuru sahibinin 18 yaşın üzerinde olmasıdır.
Yaşadığınız bölgedeki İl Göç İdaresi/ İlçe Nüfus Müdürlüğünde adres kaydınızı yaptırabilirsiniz. Proje başvuru sürecinde ilgili kurumlardan herhangi özel bir belge almanız gerekmemektedir. Detaylı bilgi için bölgenizde bulunan İl Göç İdaresi ofisinden ya da YİMER 157 Çağrı Merkezini arayarak bilgi alabilirsiniz.
Projeye başvurabilmek için adresinizin nüfus sistemine kayıtlı olması gerekmektedir. Detaylı bilgi için bölgenizde bulunan İl Göç İdaresinden ya da YİMER 157 Çağrı Merkezinden bilgi alabilirsiniz.
T-SUY Projesi'ne başvurmak için bir başvuru formu yoktur; SUY Projesi için başvuru yapan haneler T-SUY Projesi için de başvuru yapmış kabul edilir. T-SUY kriterlerini karşılayan haneler, SUY Projesi’nden T-SUY Projesi'ne sistemsel olarak aktarılırlar.
SUY Projesine başvuru yapmak için hazırlanan başvuru formları ücretsizdir. Bu formları resmi KIZILAYKART web sitesinden https://kizilaykart.org/suy/tr/basvuru3.html, Türk Kızılay Hizmet Merkezlerinden veya Sosyal Yardım ve Dayanışma Vakıflarından (SYDV) alabilirsiniz. Size en yakın Türk Kızılay Hizmet Merkezi'nin ya da SYDV ofisi'nin nerede olduğunu bilmiyorsanız, ücretsiz hizmet veren 168 Kızılay Çağrı Merkezini arayarak ya da bu linki tıklayarak adresi öğrenebilirsiniz.
Başvuru formundaki "Temel bilgiler" ve "Rıza Bölümü"nün yanısıra, aşağıda numaraları belirtilen 19 bölümün de doldurulması zorunludur: 1, 2, 3, 5, 6, 6.1, 10, 11, 12, 14, 14.1, 16, 31, 32, 32.1, 34, 35, 36, ve 38 numaralı sorular.
Formun nasıl doldurulacağını bilmiyorsanız, lütfen ücretsiz hizmet veren 168 Kızılay Çağrı Merkezini arayınız ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı veya Türk Kızılay Hizmet Merkezlerinden destek isteyiniz.
Başvuru Formu Doldurma Kılavuzuna bu linkten erişebilirsiniz.
Proje başvuru formları, kayıtlı olduğunuz ilçedeki Türk Kızılay Hizmet Merkezleri veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) teslim edilebilir. Size en yakın Türk Kızılay Hizmet Merkezinin ya da SYDV’nin yerini bilmiyorsanız, ücretsiz hizmet veren 168 Kızılay Çağrı Merkezini arayarak ya da bu linki tıklayarak adresi öğrenebilirsiniz.
Başvuru yapmak üzere Türk Kızılay Hizmet Merkezi ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gittiğinizde:
• Tüm hane bireylerinin bilgilerini içerecek şekilde doldurulmuş başvuru formu teslim edilmelidir.
• Başvuruda yer alan tüm hane bireyleri, aynı "Aile Numarası" altında kayıtlı olmalıdır.
• 18 yaşında ve 18 yaşından büyük olan tüm aile bireylerinin formun ilk sayfasını imzalamaları gerekmektedir.
• İl Göç İdarelerinden alınmış 9 ile başlayan kimlik numarasını içeren geçerli bir kimlik kartınız olmalıdır.
Tüm hane bireyleri, aynı "Aile Numarası" altında kayıtlı olmalıdır. Hane bireylerinizden bazıları, farklı aile numaralarıyla kayıtlıysa, İl Göç İdaresine giderek ilgili kayıtların düzeltilmesini talep etmelisiniz.
T-SUY Projesi kapsamında "Aile" kavramı, aynı adreste ikamet etmeleri koşuluyla:
- Anne ve/veya baba,
- Anne ve/veya babanın evli olmayan çocukları,
- Büyükanne ve büyükbaba,
- Evli olmamaları şartıyla, diğer aile bireylerinden oluşur.
Başvuru formunda yer alan tüm aile bireyleri, Göç İdaresi'nden alınan aynı aile numarası altında kayıtlı olmalıdır.
T-SUY Projesi kapsamında, aynı adreste yaşayan faydalanıcı hanelerin, uygunluk ve ödeme kriterini karşılayan her bireyi için aylık nakit desteği sağlanır. Tek başına yaşayan bir birey de yardım koşullarını sağlıyorsa, tek kişilik hane olarak T-SUY Projesi'nden yararlanabilir. Projeye kabul edilen hanelere 1 adet KIZILAYKART verilmekte olup uygunluk ve ödeme kriterini karşılayan hane bireylerinin aylık nakit desteğinin toplamı, bu karta yatırılır.
Projeye uygun olup olmadığınız, başvuru tarihinizden itibaren 5 ila 12 hafta içerisinde SMS aracılığıyla bildirilecektir. Şayet telefon numaranız değişirse, bu durumu hiç vakit kaybetmeden başvuru yaptığınız Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) veya Türk Kızılay Hizmet Merkezine bildirip güncelleyiniz. Aksi takdirde başvuru sonucunuzla ilgili olarak sizinle iletişime geçilmesi mümkün olmayacaktır.
Başvurunuzu takip eden 5 ila 12 hafta içinde başvuru sonucunuza ilişkin bir SMS almanız gerekir. 12 hafta sonunda halen SMS'i almadıysanız, başvuru durumunuzla ilgili bilgi almak için lütfen ücretsiz hizmet veren 168 Türk Kızılay Çağrı Merkezini arayınız.
Proje başvurusu esnasında başvuranlar tarafından sunulan bilgiler, katı gizlilik ilkeleri ile korunmaktadır. Başvuru bilgileriniz, Türkiye Cumhuriyeti Veri Koruma Kanunları kapsamındadır (3294 Sayılı Sosyal Yardım ve Dayanışma Kanunu ile 6698 Sayılı Veri Paylaşımına Dair Kanun). Bilgileriniz, Proje'nin katılımcı kuruluşları dışında herhangi bir şahıs veya kurumla paylaşılmamaktadır.
Hak kazanamama nedeninize ilişkin detayları, ücretsiz hizmet veren 168 Türk Kızılay Çağrı Merkezini arayarak veya ilçenizdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından öğrenebilirsiniz. Kriterlere uymadığınız için hak kazanamadıysanız, ancak ileride hane durumunuz kriterlere uyacak şekilde değişirse; Projeye yeniden başvurabilirsiniz. Hanenizin durumunda değişiklik olmadığı sürece, yaptığınız yeni başvuruların sonucu aynı olacaktır.
Başvurunuz esnasında verdiğiniz bilgiler, Türkiye'de ihtiyaç sahibi kişilerin sosyal yardım başvurularının alınması ve ihtiyaç sahipliği kararının verilmesi de dahil olmak üzere sosyal yardımlara ilişkin etkinliklerini yürütüldüğü "Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi'ne (BSYBS) yüklenir. Tamamen elektronik bir bilgi sistemi olan BSYBS, Proje kriterleri kapsamında, resmi çalışma durumunuzu, hane yapınızı, hanenizdeki kişi sayısı, bu kişilerin yaşları ve cinsiyetlerini dikkate alarak inceler. Bu inceleme sonucu nakit temelli desteğe ihtiyaç duyan haneler faydalanıcı olarak belirlenir. Ödeme Listesi oluşturulurken T-SUY ve SUY Projeleri kriterleri çerçevesinde hanelerin hangi yardımdan faydalanacağı sistemsel olarak belirlenmektedir.
Proje kapsamında sağlanan nakit destek, Avrupa Birliği'nin finansmanı sürdüğü sürece devam edecektir. Bununla birlikte, Proje faydalanıcılarının uygunluk durumu, her ay Türkiye'de ihtiyaç sahibi kişilerin sosyal yardım başvurularının alınması ve ihtiyaç sahipliği kararının verilmesi de dahil olmak üzere sosyal yardımlara ilişkin etkinliklerin yürütüldüğü "Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi" tarafından otomatik olarak değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme sonucunda Proje kapsamında aşağıdaki nedenlerden dolayı yardımınız kesilebilir ve size güncel durumunuza dair bir SMS gönderilir:
• Esas başvuru sahibinin* kimlik kartı geçersiz hale gelirse
• Esas başvuru sahibi Türk vatandaşlığına geçtiyse
• Hane üyelerinden herhangi birinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kaydı varsa
• Esas başvuru sahibi vefat etmişse
• Esas başvuru sahibi başka ile veya ilçeye taşınmışsa
• Esas başvuru sahibi yardımdan kendi isteği ile feragat etmişse
• Hanenin yapısı artık proje kriterlerini karşılamıyor ise,
• Hanenin yüksek değerde mal varlığı veya yardıma ihtiyacı olmadığı tespit edilirse.
*Esas başvuru sahibi: Projeden faydalanmak amacıyla tüm hane bireyleri adına haneyi temsilen başvuru yapan ve başvuru sırasında beyan ettiği telefon numarası üzerinden sürece ilişkin bilgilendirmelerin iletildiği kişidir.
"Esas başvuru sahibi", projelerden faydalanmak amacıyla tüm hane bireyleri adına haneyi temsilen başvuru yapan ve başvuru sırasında beyan ettiği telefon numarası üzerinden sürece ilişkin bilgilendirmelerin iletildiği kişidir. Esas başvuru sahibi, 18 yaş üstü yetişkin birey olmak zorundadır.
Hanenizin, T-SUY Projesi'nden aldığı nakit destek, aşağıdaki durumlarda azaltılabilir:
• Hane bireylerinden birinin kimlik kartı geçersiz kalırsa,
• Hane bireylerinden biri Türk vatandaşlığına geçtiyse,
• Hane bireylerinden biri vefat ettiyse,
• Hane bireylerinden biri resmi evlilik yaparak haneden ayrıldıysa veya yurtdışına çıktıysa.
KIZILAYKART'ınızın T-SUY hesabında bulunan yardım tutarını 6 ay boyunca hiç kullanmazsanız, yatırılan nakit desteğin tamamı Proje tarafından geri çekilir ve erişilemez. Bu nedenle hesabınızda bulunan T-SUY desteğini 6 ay içinde mutlaka ATM'den çekmeniz ya da POS cihazları vasıtasıyla alışverişlerinizde kullanmanız gerekmektedir.
KIZILAYKART'ınızı, T-SUY Projesi'ne kabul edildiğinize dair telefonunuza gelen uygunluk SMS'ini aldıktan ve yardım tutarı hesabınıza aktarıldıktan sonra, ilgili Halkbank şubesinden 3 ay içinde teslim almanız gerekir. Aksi takdirde, hesabınıza yatan yardım tutarları Proje tarafından geri çekilir ve erişilemez.
Ailenize yeni bir üye katıldığında ve bu kişi Uluslararası Koruma / Uluslararası Koruma Başvurusu / Geçici Koruma Statüsü ve İnsani İkamet İzni statülerinden birine sahipse, öncelikle aşağıdaki işlemlerin yapılması gerekmektedir:
- Ailenize katılan kişiye 9 ile başlayan kimlik numarasını içeren kimlik kartı çıkarmak için yaşadığınız ilin İl Göç İdaresi Müdürlüğüne gidiniz. Ardından İl Göç İdaresi/İlçe Nüfus Müdürlüğüne giderek adres kaydını gerçekleştiriniz.
- 9 ile başlayan kimlik numarasını içeren kimlik kartını aldıktan sonra yeni üyeyle birlikte hanenizdeki değişikliğin sisteme yansıtılması için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) veya varsa Türk Kızılay Hizmet Merkezi'ne gidiniz.
- Haneniz, yeni eklenen kişi ile beraber T-SUY Projesi'ne uygunluk açısından tekrar değerlendirmeye alınacaktır. Sistem tarafından yapılan değerlendirme sonucunda hanenizin Proje'ye uygun bulunması durumunda, 5 ila 12 hafta içinde işlemler tamamlanmış olacaktır. Bu değişiklik, haneniz için yapılacak yardım tutarına yansıyacaktır.
T-SUY Projesi dışında sağlanan diğer yardımlar hakkında bilgi almak için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarını ziyaret edebilir, ücretsiz hizmet veren 168 Türk Kızılay Çağrı Merkezini veya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına ait Alo 144 hattını arayabilirsiniz.
Hanenizin Projeye uygunluk değerlendirmesinde bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız, şikayetinizi bildirmek için ücretsiz hizmet veren 168 Türk Kızılay Çağrı Merkezini arayabilirsiniz.
Adresinizdeki bir ya da daha fazla kişi farklı bir hane olarak Proje başvurularında yer alır ve bu başvurularda T-SUY Projesi’ne uygun bulunursa; uygun bulunduğu yeni hanesinin özellikleri doğrultusunda yardım almaya hak kazanır. Önceden başvuru yapmış ve yardımdan faydalanmakta olan hane ise hala uygunluk kriterlerini karşılaması durumunda hanede mevcut bulunan yeni kişi sayısı kapsamında yardım almaya devam edecektir.
Detaylı bilgi için ücretsiz hizmet veren 168 Kızılay Çağrı Merkezini arayabilirsiniz.
Adres değişikliklerini bildirmemeniz durumunda T-SUY Projesi'nden aldığınız yardım kesilebilir. Adres değişikliklerinde, nakit desteğini almaya devam edebilmeniz için atmanız gereken adımlar şu şekildedir:
Aynı ilçe içinde taşınmanız durumunda:
1- Eski haneniz ile aynı ilçede bulunan apartman, mahalle veya köye taşınmanız durumunda, yeni adresinizin kaydını İl Göç İdaresi ya da İlçe Nüfus Müdürlüğünde yaptırmalısınız.
2- Kaydınızın bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) ya da Türk Kızılay Hizmet Merkezine giderek, güncel adresinizi bildirmelisiniz.
Farklı bir ilçeye taşınmanız durumunda:
1- Bulunduğunuz ilçeden farklı bir ilçeye taşındığınız takdirde İl Göç İdaresi veya İlçe Nüfus Müdürlüğünde yeni adresinizin kaydını yaptırmalısınız.
2- Yeni taşındığınız ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) ya da Türk Kızılay Hizmet Merkezine de giderek, yeniden başvuru yapmalısınız.
Farklı bir şehre taşınmanız durumunda:
1- Başka bir şehre taşınmak için, hane kaydınızın bulunduğu ildeki İl Göç İdaresine giderek, taşınma izni almanız gerekmektedir.
2- Taşındığınız ildeki İl Göç İdaresine 9 ile başlayan kimlik numarasını içeren kimlik kartınız ile müracaat ederek, yeni kimlik kartınızı alınız. İl Göç İdaresi veya İlçe Nüfus Müdürlüğünde yeni adresinizin kaydını yaptırınız.
3- Ardından, yardım aldığınız Proje/Projelere (SUY, T-SUY ve YŞEY) yeniden başvuru yapmak zorundasınız. Başvurunuzu, yeni taşındığınız ilçenizdeki SYDV ya da Türk Kızılay Hizmet Merkezine yapabilirsiniz.
UNUTMAYIN: Hane doğrulama ziyareti yapıldığında, kayıtlı adresinizde bulunmuyorsanız, yardımınız kesilecektir. Sizinle iletişim kurulabilmesi için lütfen telefon numaranızın güncel olduğundan emin olunuz. Proje ile ilgili tüm sorularınız için ücretsiz hizmet veren 168 Türk Kızılay Çağrı Merkezimizi arayabilirsiniz.
Telefon numaranızı güncellemek için ilçenizdeki Türk Kızılay Hizmet Merkezi ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gitmeniz gerekmektedir. Telefon numaraları 168 Türk Kızılay Çağrı Merkezinde veya web sitesi üzerinden güncellenmez.
Engellilik düzeyi %50 ve üzerinde olan T-SUY faydalanıcılarına yönelik bir yardımdır. Ağır engelli yardım tutarı 2.400 TL’dir. Başvuru esnasında, yetişkinler için “Tam Bağımlı” ifadesinin yer aldığı Engellilik Raporunu, çocuklar içinse “Çok İleri Düzey Özel Gereksinimi Vardır”, “Belirgin Özel Gereksinimi Vardır” ya da “Özel Koşul Gereksinimi Vardır” raporlarından birini ibraz etmek gerekir.
T-SUY Projesi kapsamında sağlanan engelli yardımından faydalanabilmeniz için almış olduğunuz raporlar aşağıdaki gibi olmalıdır:
Yetişkinler için alınan engelli sağlık kurulu raporunda “tam bağımlı” ifadesi yer almalıdır.
Çocuklar için alınan raporda şu ifadelerden birinin yer alması durumunda ağır engelli yardımından faydalanabilirsiniz:
• “Çok İleri Düzeyde Özel Gereksinimi Vardır”,
• “Belirgin Özel Gereksinimi Vardır”,
• “Özel Koşul Gereksinimi Vardır”
Almış olduğunuz engelli sağlık kurulu raporunu bulunduğunuz ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına (SYDV) veya varsa Türk Kızılay Hizmet Merkezine (HM) ibraz etmeniz gerekmektedir.
Ağır engelli yardımı T-SUY Projesi kapsamında sağlanmaktadır. Bu yardımdan faydalanmak için ailesinde ağır engelli birey bulunan haneler, Türk Kızılay Hizmet Merkezine ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına aşağıdaki ifadelerden birini içeren, yetkili devlet hastanesinden alınmış engelli sağlık kurulu raporunu sunmak zorundadır. İlgili raporları alabilmek için ülke genelinde başvurabileceğiniz yetkili sağlık kuruluşlarının adreslerine bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
• “Ağır Engelli” (eski raporlarda yetişkinler için kullanılan ifadedir)
• “Tam Bağımlı” (yeni raporlarda yetişkinler için kullanılan ifadedir)
Çocuklar için:
• “Çok İleri Düzey Özel Gereksinimi Vardır”
• “Belirgin Özel Gereksinimi Vardır”
• “Özel Koşul Gereksinimi Vardır”
T-SUY Projesi ağır engelli yardımı, sadece yetkili devlet hastanesinden alınmış ilgili engelli sağlık kurulu raporlarını ibraz eden Proje faydalanıcılarına sağlanmaktadır.
Bu ödeme T-SUY ödemeleri ile aynı zamanda, aylık olarak, ayın son günü yapılır.
Ağır engelli ödemeleri, T-SUY ödemeleri ile aynı gün, KIZILAYKART'ınızdaki aynı hesaba yatırılmaktadır.
T-SUY faydalanıcısı olup yukarıda yer alan 3. sorunun cevabında belirtilen geçerli bir engelli sağlık kurulu raporu bulunan her aile bireyi, ağır engelli yardımını alabilir.
T-SUY Projesi kapsamında sağlanan desteği almaya uygun bulunduğunuzu belirten bu SMS, KIZILAYKART'ınızı alabileceğiniz Halkbank şubesinin adresini de içermektedir. KIZILAYKART'ı yalnızca T-SUY Projesi'ne başvuruyu gerçekleştiren "esas başvuru sahibi" teslim alabilir. Kartınızı, SMS'de belirtilen Halkbank şubesinden teslim almaya giderken, 9 ile başlayan kimlik numarasını içeren kimlik kartınızı yanınızda götürmeyi unutmayınız. KIZILAYKART'ınızı teslim alırken, Türk Kızılay ve ortaklarına hesaba erişme, hesabı iptal etme veya hesaptaki tutarı geri alma yetkisi vermek için sizden bir rıza formunu imzalamanız istenecektir.
Rıza formu imzalandıktan sonra size:
- KIZILAYKART'ınızı
- Bir zarf içinde KIZILAYKART'ınızın PIN'ini (şifresini)
- Kartın nasıl kullanılacağına dair bilgilendirme broşürü teslim edilecektir.
KIZILAYKART'ınızı aldığınızda, yardımınız henüz kartınıza yüklenmemiş olabilir, bu normal bir durumdur. Aylık nakit yardımı, her ayın son günü yüklenir. Ay sonlarında, yardımınız hesabınıza yatırıldığında, bu bilgi size SMS ile bildirilecektir.
Banka yönetmeliği gereği KIZILAYKART’ın, esas başvuru sahibi tarafından 9 ile başlayan kimlik numarasını içeren kimlik kartı ile SMS yoluyla bilgisi paylaşılan Halkbank şubesinden teslim alınması gerekmektedir. Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için ücretsiz hizmet veren 168 Türk Kızılay Çağrı Merkezini arayabilirsiniz.
KIZILAYKART'ınızda yatırılan yardımı ATM'lerden nakit para olarak çekebilir ve POS cihazları aracılığıyla ürün satın almak için kullanabilirsiniz.
Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank ATM'lerinin kullanımı ücretsizken, diğer bankalar ATM kullanımında ücret kesintisi yapabilir.
(Halkbank ATM'lerinde Arapça ekran görüntü seçeneği bulunurken, VakıfBank ve Ziraat Bankası ATM'leri sadece Türkçe hizmet vermektedir ve KIZILAYKART bakiye kontrolü yapılamamaktadır)
UNUTMAYIN: KIZILAYKART'ınızı ilgili Halkbank şubesinden 3 ay boyunca teslim almazsanız ve/veya KIZILAYKART'ınızdaki maddi yardımınızı 6 ay boyunca kullanmamanız durumunda, paranız sistem tarafından geri çekilecek ve erişilemez duruma gelecektir.
KIZILAYKART'ınızı aldığınızda, yardımınız henüz kartınıza yüklenmemiş olabilir, bu normal bir durumdur. Aylık nakit yardımı, her ayın son günü yüklenir. Ay sonlarında, yardımınız hesabınıza yatırıldığında, bu bilgi size SMS ile bildirilecektir.
KIZILAYKART'ınıza yatırılan nakit yardımı çekebilmek amacıyla Halkbank ATM'lerinin nasıl kullanılacağını anlatan kılavuza ulaşmak için bu linki tıklayabilirsiniz.
Halkbank dışında Ziraat Bankası ve VakıfBank ATM'lerini de para çekme işlemlerinizde ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.
Yardımlar, her ayın son günü KIZILAYKART'ınıza yatırılmaktadır. Kartınıza aylık ödeme yatırıldığında, paranızı çekebileceğinizi bildiren bir SMS alacaksınız. Nadir durumlarda, KIZILAYKART'ınıza desteğin yatırılmasında bir gecikme yaşanırsa, bunun bilgisi de yine SMS ile verilecektir. KIZILAYKART'ınıza yatırılan aylık yardımı 3 ay içinde kullanmanız gerektiğini, aksi takdirde paranın geri çekilerek Projeye geri aktarılacağını ve tarafınızdan erişilemeyeceğini unutmayınız.
Eğer kartınıza yüklenen tutarın yatması gerekenden farklı olduğunu ya da başka birinin kartınızı kullandığını düşünüyorsanız ücretsiz hizmet veren 168 Türk Kızılay Çağrı Merkezini arayınız.
Adınız dağıtım listesinde değilse, size gelen SMS'te belirtilen Halkbank şubesine gittiğinizden emin olunuz. Doğru şubedeyseniz, destek için ücretsiz hizmet veren 168 Türk Kızılay Çağrı Merkezini arayınız.
Ülke çapındaki tüm Halkbank ATM'lerinde Türkçe ve Arapça olarak hizmet verilmektedir. Diğer dillerde destek almak için, ücretsiz hizmet veren 168 Türk Kızılay Çağrı Merkezini arayabilirsiniz. Operatörlerimiz arayanlara Arapça, Farsça, Peştuca, İngilizce ve Türkçe dillerinde yardımcı olmaktadır.
Kartların üzerinde son kullanma tarihi bulunmaktadır. KIZILAYKART'ınızın üzerindeki son kullanım tarihi banka tarafından otomatik olarak uzatılmıştır. Kart kullanım süresi ile ilgili bir gelişme olduğu takdirde T-SUY Projesi iletişim kanalları aracılığı ile bu bilgi faydalanıcılara iletilecektir. Kart kullanım tarihiniz geçerli olsa dahi kartınızın son kullanma tarihine kadar yardımın devam edeceği anlamına gelmemektedir. Yardımınız kesilirse bir SMS alacaksınız. O zamana kadar kartınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.
Bu durumlardan herhangi biri söz konusu ise, lütfen ücretsiz hizmet veren 168 Türk Kızılay Çağrı Merkezini arayınız. Kızılay Çağrı Merkezi bilgilerinizi doğrulayacak ve gerektiğinde sizi Halkbank Çağrı Merkezine aktaracaktır. Her iki çağrı merkezinde de birden fazla dilde hizmet verilmektedir. Kayıp ya da kırık kart bildiriminde bulunduğunuzda kartınız geçerliliğini yitirir. Bu durumda hesabınız kapatılmaz, sadece adınıza yeni bir kart çıkarılır.
KIZILAYKART PIN teslim formu (Kart ve Şifre Teslim Taahhüt Belgesi olarak anılmaktadır), Türk Kızılay'ın banka hesaplarına erişebilmesi için proje kapsamındaki tüm kart sahipleri tarafından imzalanacak zorunlu formdur. Kart teslimi sırasında banka tarafından sadece “Kart ve Şifre Teslim Taahhüt Belgesi” imzalatılmaktadır. Rıza formu ise başvuru sırasında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarında ya da Türk Kızılay Hizmet Merkezlerinde başvuru sahiplerine ayrıca imzalatılan bir formdur. Rıza formu *KVKK kapsamında banka süreçleri de dahil olmak üzere tüm ilgili kurum/ kuruluşlar ile veri paylaşımlarını içermektedir. (Proje ortakları ile paylaşma, hesaba para yükleme ve kartları bloke etme veya hesabı iptal etme amacıyla Türk Kızılay'ın hesaplara erişmesi gerekmektedir. Rıza formu imzalandıktan sonra, Halkbank, kart sahibi için banka hesabı açacak ve ödeme listesindeki kart sahibi bilgilerini kartla ilişkilendirecektir.)
*Kişisel Verileri Koruma Kanunu
KIZILAYKART'ınız, ilgili banka şubesince kart ve şifre teslim işleminden hemen sonra aktif hale gelmektedir. Kartınızın ilk kullanımında, zarfın içinde size verilmiş olan PIN (şifre) numaranızı girmeniz gerekmektedir. Hesabınıza girer girmez, PIN’inizi yenisiyle değiştiriniz. Yeni 4 haneli numaranın ardışık (1234 gibi) ya da aynı rakamlardan oluşmadığından emin olunuz. PIN’inizi ATM’lerden para çekmek ve POS cihazları üzerinden alışveriş yapmak için kullanabilirsiniz. KIZILAYKART'ınızı gerek ATM'lerde gerekse POS cihazlarında kullanırken kimsenin PIN'inizi görmediğinden emin olunuz.
Evet, bankacılık işlemlerinde sistem tarafında çeşitli kısıtlamalar mevcuttur:
• Internet ve posta yoluyla satın almalara izin verilmemektedir.
• Kart, Türkiye dışındaki ATM ve POS cihazlarında kullanılamaz.
• Kart, tütün ve alkol ürünlerini satın almak için kullanılamaz.
• Faydalanıcılar karttaki bakiye bilgisine sadece PIN kullanarak erişebilir; ücretsiz hizmet veren 168 Türk Kızılay Çağrı Merkezi arayarak Halkbank Çağrı Merkezine aktarıldıklarında gerekli doğrulama adımlarını tamamlayarak hesap bakiyelerini öğrenebilirler.
• Kart ve hesapta kredi veya açık kredi kullanma imkanı yoktur ve hesap bakiyesi hiçbir zaman 0 TL'nin altına inemez.
• Hesap üzerinde para çekme ve POS cihazı ile alışveriş dışında EFT, havale para transferleri ve para yatırma işlemleri yapılamaz.
PIN ile ilgili sorunları çözmek için kartınızı aldığınız banka şubesine gitmeniz gerekecektir.
Yardımınızı, Türkiye sınırları içindeki tüm Halkbank, Ziraat Bankası, VakıfBank ATM'lerinden ücretsiz olarak çekebilirsiniz. Diğer bankaların ATM'leri ücret kesebilmektedir. Başka bir şehire taşınmadan önce bağlı bulunduğunuz İl Göç İdaresinden gerekli izinleri almanız gerektiğini unutmayınız.
ATM bozuksa veya hizmet dışıysa, ATM'yi kullanmak için lütfen bir başka Halkbank şubesine / ATM'sine gidiniz.
KIZILAYKART'ınızla Türkiye'deki tüm Halkbank ATM'lerinin yanı sıra VakıfBank ve Ziraat Bankası ATM'lerinde de komisyon ödemeden nakit çekimi yapabilirsiniz.
Bakiye sorgulama ve şifre işlemleri sadece Halkbank ATM'lerinden yapılabilir.
KIZILAYKART'ınızı, Türkiye’deki tüm marketlerde yapacağınız alışverişlerinizde POS cihazları aracılığıyla kullanabilirsiniz.
POS cihazlarında işlem yaparken hesap güvenliğiniz için şifrenizi kimseyle paylaşmayınız. POS cihazlarını kullanırken dikkat edilecek konular:
1- KIZILAYKART'ınızı kasadaki görevliye veriniz veya POS cihazına yerleştiriniz.
2- Kasadaki görevli alışveriş tutarınızı girdikten sonra, alışveriş tutarının doğruluğundan emin olarak şifrenizi giriniz.
3- Şifrenizi girdikten sonra kasadaki görevli tarafından girilen tutar KIZILAYKART'ınızdan çekilecektir.
4- Alışverişin ardından KIZILAYKART'ınızdan çekilen tutarı belirten fişi ve kartınızı almayı unutmayınız.
5- Oluşabilecek dolandırıcılık riskine ve hatalı ödemelere karşın lütfen alışveriş fişini saklayınız.
T-SUY Projesi'ne uygun bulunan fakat sonrasında bazı nedenlerle proje dışı kalan haneler projeye tekrar kabul edilmeleri durumunda sahip oldukları KIZILAYKART'ı kullanmaya devam ederler. Bu nedenle mevcut KIZILAYKART'ınızı saklayınız. KIZILAYKART'ı kaybolan, bozulan veya tahrip olan faydalanıcılar ücretsiz hizmet veren 168 Kızılay Çağrı Merkezi'ni arayarak durumu bildirebilirler. Operatörlerimiz, bilgilerinizi doğrulayarak gerekli görülmesi durumunda sizi Halkbank Çağrı Merkezi'ne aktaracaktır.
Daha önce SUY Projesi'nden faydalanan ve artık T-SUY Projesi’ne uygun bulunan haneler, hane reisi (esas başvuru sahibi) değişikliği olmaması durumunda sahip oldukları KIZILAYKART'ı kullanmaya devam ederler. Ancak hane reisi değişikliği olması durumunda SMS ile bildirilen ilgili şubeden yeni kart almaları gerekecektir. KIZILAYKART'ı kaybolan, bozulan, tahrip olan faydalanıcılar ücretsiz hizmet veren 168 Türk Kızılay Çağrı Merkezini arayarak durumu bildirebilirler. 168 operatörü bilgilerinizi doğrulayarak gerekli görülmesi durumunda sizi Halkbank Çağrı Merkezine aktaracaktır.
T-SUY Projesi'nin faydalanıcı kriterleri proje gereklilikleri, fon sağlayıcı Avrupa Birliği ve uygulayıcı kurumlar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Türk Kızılay'ın değerlendirmeleri doğrultusunda belirlenmekte ve koşullara uygun olarak zaman zaman değişmektedir. Bunun birlikte, en genel ifadeyle T-SUY faydalanıcıları, sistem tarafından, geçim kaynaklarına yönlendirilemeyeceği için en kırılgan durumda olan haneler olarak belirlenmektedir. Proje ile ilgili tüm bilgiler KIZILAYKART web sitesi ve Facebook sayfası üzerinden duyurulmaktadır.
Yardım, kriterleri karşılayan ve T-SUY Projesi'ne uygun bulunan hanelere verilmektedir. KIZILAYKART'a her hane bireyi için aylık 700 TL yardım yüklenmektedir.
Hanede, aşağıda sıralanan engelli sağlık kurulu raporlarından en az birinin bulunması durumunda, raporu ibraz edilen her birey için, her ay T-SUY yardım tutarına ek olarak 2.400 TL ağır engelli yardımı yapılmaktadır.
İlgili engelli sağlık kurulu raporları şunlardır:
• “Ağır Engelli” (eski raporlarda yetişkinler için kullanılan ifadedir)
• “Tam Bağımlı” (yeni raporlarda yetişkinler için kullanılan ifadedir)
Çocuklar için:
• “Çok İleri Düzey Özel Gereksinimi Vardır”
• “Belirgin Özel Gereksinimi Vardır”
• “Özel Koşul Gereksinimi Vardır”
T-SUY Projesi kapsamında, aylık ödemeler haricinde ek ödeme yapılmamaktadır. T-SUY Projesi, iş gücüne yönlendirilemeyeceği için en kırılgan durumda olan hanelere destek sağlamaktadır. Bu kapsamda aylık kişi başına yapılan yardım, T-SUY faydalanıcılarının temel ihtiyaçlarını karşılama olanakları göz önüne alınarak, SUY Projesi faydalanıcılarından bir miktar fazla tutulmuştur. T-SUY faydalanıcılarına, bu sebeple ek ödeme yapılmamaktadır.