“Torunuma Masal Yerine Suriye’deki Eski Mutlu Günleri Anlatıyorum”
Rannan ailesi, savaş nedeniyle evlerini kaybeden ve sağlık ihtiyaçları sebebiyle Türkiye’ye gelen pek çok Suriyeli aileden biri. Ankara’da, kiralık evlerinde bir araya gelmiş üç kuşak; büyükbaba Münir Rannan (55), iki ağır engelli çocuğu ve diğer oğlu Başar’ın ailesiyle birlikte yaşam mücadelesi veriyor.
2014 yılında, Suriye’deki evleri bir bombardıman sonucu yıkılınca, Münir Bey o dönem 10 yaşında olan oğlu Mahmut’u sırtına bağlamış, henüz 1 yaşındaki kızı Fatma’yı ise kucağına alarak Türkiye sınırına yürüyerek ulaşmış.
“Bazı aileler yanlarına birkaç parça da olsa kıyafet alabilmişti. Engelli çocuğu olanlar bilir; bebek arabası çok önemlidir. Ama ben, iki çocuğumu taşımam gerektiği için ağırlık yapmasın diye yiyecek bile almadan yola çıktım.”
Kız kardeşi ve mobilyacılık sektöründe çalışan oğlu Başar daha önce Ankara’ya ulaşmış. “Sağlıklı oğlum çalışarak her yerde ekmeğini kazanır, ama engelli çocuklarım ile yeni bir hayata başlamak çok zor olur’ düşüncesiyle Suriye’de kalmıştım. Ama evimizi kaybedince, Türkiye’ye sığınmaktan başka bir çarem kalmamıştı” diyor Münir Bey.
Türkiye’ye vardığında ilk işi çocuklarına nasıl destek alabileceğini araştırmak olmuş. Ankara’ya ulaştığı gün bir internet kafeye girip, bilgisayarda durumu hakkında bilgi ararken KIZILAYKART Programı’yla karşılaşmış.
“Ben meraklı bir insanımdır. KIZILAYKART’ı görünce hemen araştırdım. Vakıf’a (Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı) gidip başvuru yaptım. Engelli çocuklarım nedeniyle Tamamlayıcı Sosyal Uyum Yardımı’ndan faydalanabileceğim söylendi. Bu yardımın Avrupa Birliği tarafından gönderildiğini, Bakanlık (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı) ve Kızılay sayesinde bizlere ulaştırıldığını yine internetten araştırarak öğrendim. Allah hepinizden razı olsun.”
Münir Bey, artık çalışamıyor çünkü gününün tamamını çocuklarının bakımına ayırıyor. Ailenin geçimi, mobilya sektöründe çalışan büyük oğlunun katkıları ve T-SUY yardımı ile sağlanıyor. Bu yardımlar sayesinde çocukların tedavi süreçleri devam edebiliyor, temel ihtiyaçları daha rahat karşılanabiliyor.
Torunu dünyaya geldiğinde, oğlunun ona “Münir” adını verdiğini anlatırken gözleri doluyor:
“Minik Münir diyoruz ona. Ona masal yerine Suriye’deki eski mutlu günleri anlatıyorum.”
Suriye’ye dair özlemi her sözünden hissedilen Münir Bey, geleceğe dair hayalini şu sözlerle paylaşıyor:
“Artık geri dönecek bir evim yok ama Suriye’de durumlar düzeldiğinde, gerekirse bir karavan alıp yeniden ülkemde yaşamak istiyorum. Torunum iyi bir eğitim alsın, Suriye’nin eski güzel günlerine dönmesinde o da yer alsın isterim.”
Tamamlayıcı Sosyal Uyum Yardımı (T-SUY) Projesi, Avrupa Birliği tarafından finanse edilmekte, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türk Kızılay iş birliğinde KIZILAYKART aracılığıyla yürütülmektedir.