T-SUY Projesi için SUY Projesi'nden farklı bir başvuru sistemi bulunmamaktadır. Hanelerin T-SUY Projesi'nden faydalanabilmeleri için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından (SYDV) veya Türk Kızılay Hizmet Merkezlerinden SUY Projesi'ne başvurmaları gerekmektedir.
Ödeme Listesi oluşturulurken SUY Projesi ve T-SUY Projesi kriterleri çerçevesinde hanelerin hangi yardımdan faydalanacağı sistemsel olarak belirlenmektedir.
Sadece SUY Projesi başvurusunun gerçekleştirilmesi her iki yardımın başvurusu için yeterli olmaktadır. SUY Projesi'ne başvurmak için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekmektedir:
• Tüm hane bireyleriniz İl Göç İdaresinde kayıtlı olmalı, 9 ile başlayan kimlik numarasını içeren kimlik kartına sahip olmalı ve hanedeki tüm hane bireyleri aynı aile numarasına kayıtlı olmalıdır.
• Hanenin adres kaydı güncel değil ise İl Göç İdaresi veya İlçe Nüfus Müdürlüğü'nden adres kaydı yaptırılmalıdır.
• Hanede engelli birey varsa, yetkili devlet hastanesinden "Engellilik Sağlık Kurulu Raporu" alınmalıdır. İlgili raporu alabilmek için ülke genelinde başvurabileceğiniz yetkili sağlık kuruluşlarının adreslerine bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
• Hanenin kayıtlı olduğu il/ilçedeki SYDV ya da Türk Kızılay Hizmet Merkezinden hanedeki her birey için başvuru formu alınmalıdır.
• Tüm hane bireyleri için başvuru formunu doldurulmalıdır. 18 yaş üstü tüm hane bireyleri, başvuru formunu imzalamalıdır.
• Başvuru formları ve İl Göç İdaresi'nden alınan kimlikler, hanenin kayıtlı olduğu il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına veya Türk Kızılay Hizmet Merkezine teslim edilmelidir.
SUY Projesi'ne başvuran her hane T-SUY Projesi'ne de başvurmuş kabul edilir. SUY Projesi'ne başvuran haneler kırılganlık kriterlerine göre SUY Projesi'ne veya T-SUY Projesi'ne kabul edilirler. Projeye kabul edilip edilmediğiniz veya kabul edildiyseniz hangi projeden yararlanacağınız size kısa mesaj (SMS) yolu ile bildirilecektir. Proje kapsamında yardıma başvurabilmek için şu şartları karşılamanız gerekir:
• Türkiye’de Geçici Koruma Statüsü/ Uluslararası Koruma Statüsü/ Uluslararası Koruma Başvurusu veya İnsani İkamet İznine sahip olunması (04/04/2014 tarihli ve 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'na göre)
• Kamp dışı yerleşimlerde yaşıyor olunması,
• İl Göç İdaresi'nden alınmış 9 ile başlayan kimlik numarasını içeren geçerli bir kimlik kartına sahip olunması (9 ile başlayan kimlik numarasını içeren kimlik kartına sahip değilseniz, ikamet ettiğiniz ilin İl Göç İdaresine başvurmanız gerekmektedir.),
• İkamet ettiğiniz yerdeki İl Göç İdaresi veya İlçe Nüfus Müdürlüğü'nde adres kaydının yapılmış olması,
• Hane adına başvuru yapacak olan esas başvuru sahibinin 18 yaşın üzerinde olmasıdır.
Yaşadığınız bölgedeki İl Göç İdaresi/ İlçe Nüfus Müdürlüğünde adres kaydınızı yaptırabilirsiniz. Proje başvuru sürecinde ilgili kurumlardan herhangi özel bir belge almanız gerekmemektedir. Detaylı bilgi için bölgenizde bulunan İl Göç İdaresi ofisinden ya da YİMER 157 Çağrı Merkezini arayarak bilgi alabilirsiniz.
Projeye başvurabilmek için adresinizin nüfus sistemine kayıtlı olması gerekmektedir. Detaylı bilgi için bölgenizde bulunan İl Göç İdaresinden ya da YİMER 157 Çağrı Merkezinden bilgi alabilirsiniz.
T-SUY Projesi'ne başvurmak için bir başvuru formu yoktur; SUY Projesi için başvuru yapan haneler T-SUY Projesi için de başvuru yapmış kabul edilir. T-SUY kriterlerini karşılayan haneler, SUY Projesi’nden T-SUY Projesi'ne sistemsel olarak aktarılırlar.
SUY Projesine başvuru yapmak için hazırlanan başvuru formları ücretsizdir. Bu formları resmi KIZILAYKART web sitesinden (https://kizilaykart.org/suy/tr/basvuru3.html), Türk Kızılay Hizmet Merkezlerinden veya Sosyal Yardım ve Dayanışma Vakıflarından (SYDV) alabilirsiniz. Size en yakın Türk Kızılay Hizmet Merkezi'nin ya da SYDV Ofisi’nin nerede olduğunu bilmiyorsanız, ücretsiz hizmet veren 168 Kızılay Çağrı Merkezini arayarak ya da bu linke tıklayarak adresi öğrenebilirsiniz.
Başvuru formundaki "Temel bilgiler" ve "Rıza Bölümü"nün yanı sıra, aşağıda numaraları belirtilen 19 bölümün de doldurulması zorunludur: 1, 2, 3, 5, 6, 6.1, 10, 11, 12, 14, 14.1, 16, 31, 32, 32.1, 34, 35, 36, ve 38 numaralı sorular.
Formun nasıl doldurulacağını bilmiyorsanız, lütfen ücretsiz hizmet veren 168 Kızılay Çağrı Merkezini arayınız ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı veya Türk Kızılay Hizmet Merkezlerinden destek isteyiniz.
Proje başvuru formları, kayıtlı olduğunuz ilçedeki Türk Kızılay Hizmet Merkezleri veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) teslim edilebilir. Size en yakın Türk Kızılay Hizmet Merkezinin ya da SYDV’nin yerini bilmiyorsanız, ücretsiz hizmet veren 168 Kızılay Çağrı Merkezini arayarak ya da buraya tıklayarak adresi öğrenebilirsiniz.
Başvuru yapmak üzere Türk Kızılay Hizmet Merkezi ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gittiğinizde:
• Tüm hane bireylerinin bilgilerini içerecek şekilde doldurulmuş başvuru formu teslim edilmelidir.
• Başvuruda yer alan tüm hane bireyleri, aynı "Aile Numarası" altında kayıtlı olmalıdır.
• 18 yaşında ve 18 yaşından büyük olan tüm aile bireylerinin formun ilk sayfasını imzalamaları gerekmektedir.
• İl Göç İdarelerinden alınmış 9 ile başlayan kimlik numarasını içeren geçerli bir kimlik kartınız olmalıdır.
Tüm hane bireyleri, aynı "Aile Numarası" altında kayıtlı olmalıdır. Hane bireylerinizden bazıları, farklı aile numaralarıyla kayıtlıysa, İl Göç İdaresine giderek ilgili kayıtların düzeltilmesini talep etmelisiniz.
T-SUY Projesi kapsamında "Aile" kavramı, aynı adreste ikamet etmeleri koşuluyla:
- Anne ve/veya baba,
- Anne ve/veya babanın evli olmayan çocukları,
- Büyükanne ve büyükbaba,
- Evli olmamaları şartıyla, diğer aile bireylerinden oluşur.
Başvuru formunda yer alan tüm aile bireyleri, Göç İdaresi'nden alınan aynı aile numarası altında kayıtlı olmalıdır.
T-SUY Projesi kapsamında, aynı adreste yaşayan faydalanıcı hanelerin, uygunluk ve ödeme kriterini karşılayan her bireyi için aylık nakit desteği sağlanır. Tek başına yaşayan bir birey de yardım koşullarını sağlıyorsa, tek kişilik hane olarak T-SUY Projesi'nden yararlanabilir. Projeye kabul edilen hanelere 1 adet KIZILAYKART verilmekte olup uygunluk ve ödeme kriterini karşılayan hane bireylerinin aylık nakit desteğinin toplamı, bu karta yatırılır.
Projeye uygun olup olmadığınız, başvuru tarihinizden itibaren 5 ila 12 hafta içerisinde SMS aracılığıyla bildirilecektir. Şayet telefon numaranız değişirse, bu durumu hiç vakit kaybetmeden başvuru yaptığınız Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) veya Türk Kızılay Hizmet Merkezine bildirip güncelleyiniz. Aksi takdirde başvuru sonucunuzla ilgili olarak sizinle iletişime geçilmesi mümkün olmayacaktır.
Başvurunuzu takip eden 5 ila 12 hafta içinde başvuru sonucunuza ilişkin bir SMS almanız gerekir. 12 hafta sonunda halen SMS'i almadıysanız, başvuru durumunuzla ilgili bilgi almak için lütfen ücretsiz hizmet veren 168 Türk Kızılay Çağrı Merkezini arayınız.
Proje başvurusu esnasında başvuranlar tarafından sunulan bilgiler, katı gizlilik ilkeleri ile korunmaktadır. Başvuru bilgileriniz, Türkiye Cumhuriyeti Veri Koruma Kanunları kapsamındadır (3294 Sayılı Sosyal Yardım ve Dayanışma Kanunu ile 6698 Sayılı Veri Paylaşımına Dair Kanun). Bilgileriniz, Proje'nin katılımcı kuruluşları dışında herhangi bir şahıs veya kurumla paylaşılmamaktadır.
Hak kazanamama nedeninize ilişkin detayları, ücretsiz hizmet veren 168 Türk Kızılay Çağrı Merkezini arayarak veya ilçenizdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından öğrenebilirsiniz. Kriterlere uymadığınız için hak kazanamadıysanız, ancak ileride hane durumunuz kriterlere uyacak şekilde değişirse; Projeye yeniden başvurabilirsiniz. Hanenizin durumunda değişiklik olmadığı sürece, yaptığınız yeni başvuruların sonucu aynı olacaktır.
Başvurunuz esnasında verdiğiniz bilgiler, Türkiye'de ihtiyaç sahibi kişilerin sosyal yardım başvurularının alınması ve ihtiyaç sahipliği kararının verilmesi de dahil olmak üzere sosyal yardımlara ilişkin etkinliklerini yürütüldüğü "Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi'ne (BSYBS) yüklenir. Tamamen elektronik bir bilgi sistemi olan BSYBS, Proje kriterleri kapsamında, resmi çalışma durumunuzu, hane yapınızı, hanenizdeki kişi sayısı, bu kişilerin yaşları ve cinsiyetlerini dikkate alarak inceler. Bu inceleme sonucu nakit temelli desteğe ihtiyaç duyan haneler faydalanıcı olarak belirlenir. Ödeme Listesi oluşturulurken T-SUY ve SUY Projeleri kriterleri çerçevesinde hanelerin hangi yardımdan faydalanacağı sistemsel olarak belirlenmektedir.
Proje kapsamında sağlanan nakit destek, Avrupa Birliği'nin finansmanı sürdüğü sürece devam edecektir. Bununla birlikte, Proje faydalanıcılarının uygunluk durumu, her ay Türkiye'de ihtiyaç sahibi kişilerin sosyal yardım başvurularının alınması ve ihtiyaç sahipliği kararının verilmesi de dahil olmak üzere sosyal yardımlara ilişkin etkinliklerin yürütüldüğü "Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi" tarafından otomatik olarak değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme sonucunda Proje kapsamında aşağıdaki nedenlerden dolayı yardımınız kesilebilir ve size güncel durumunuza dair bir SMS gönderilir:
• Esas başvuru sahibinin* kimlik kartı geçersiz hale gelirse
• Esas başvuru sahibi Türk vatandaşlığına geçtiyse
• Hane üyelerinden herhangi birinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kaydı varsa
• Esas başvuru sahibi vefat etmişse
• Esas başvuru sahibi başka ile veya ilçeye taşınmışsa
• Esas başvuru sahibi yardımdan kendi isteği ile feragat etmişse
• Hanenin yapısı artık proje kriterlerini karşılamıyor ise,
• Hanenin yüksek değerde mal varlığı veya yardıma ihtiyacı olmadığı tespit edilirse.
*Esas başvuru sahibi: Projeden faydalanmak amacıyla tüm hane bireyleri adına haneyi temsilen başvuru yapan ve başvuru sırasında beyan ettiği telefon numarası üzerinden sürece ilişkin bilgilendirmelerin iletildiği kişidir.
"Esas başvuru sahibi", projelerden faydalanmak amacıyla tüm hane bireyleri adına haneyi temsilen başvuru yapan ve başvuru sırasında beyan ettiği telefon numarası üzerinden sürece ilişkin bilgilendirmelerin iletildiği kişidir. Esas başvuru sahibi, 18 yaş üstü yetişkin birey olmak zorundadır.
Hanenizin, T-SUY Projesi'nden aldığı nakit destek, aşağıdaki durumlarda azaltılabilir:
• Hane bireylerinden birinin kimlik kartı geçersiz kalırsa,
• Hane bireylerinden biri Türk vatandaşlığına geçtiyse,
• Hane bireylerinden biri vefat ettiyse,
• Hane bireylerinden biri resmi evlilik yaparak haneden ayrıldıysa veya yurtdışına çıktıysa.
KIZILAYKART'ınızın T-SUY hesabında bulunan yardım tutarını 6 ay boyunca hiç kullanmazsanız, yatırılan nakit desteğin tamamı Proje tarafından geri çekilir ve erişilemez. Bu nedenle hesabınızda bulunan T-SUY desteğini 6 ay içinde mutlaka ATM'den çekmeniz ya da POS cihazları vasıtasıyla alışverişlerinizde kullanmanız gerekmektedir.
KIZILAYKART'ınızı, T-SUY Projesi'ne kabul edildiğinize dair telefonunuza gelen uygunluk SMS'ini aldıktan ve yardım tutarı hesabınıza aktarıldıktan sonra, ilgili Halkbank şubesinden 3 ay içinde teslim almanız gerekir. Aksi takdirde, hesabınıza yatan yardım tutarları Proje tarafından geri çekilir ve erişilemez.
Ailenize yeni bir üye katıldığında ve bu kişi Uluslararası Koruma / Uluslararası Koruma Başvurusu / Geçici Koruma Statüsü ve İnsani İkamet İzni statülerinden birine sahipse, öncelikle aşağıdaki işlemlerin yapılması gerekmektedir:
- Ailenize katılan kişiye 9 ile başlayan kimlik numarasını içeren kimlik kartı çıkarmak için yaşadığınız ilin İl Göç İdaresi Müdürlüğüne gidiniz. Ardından İl Göç İdaresi/İlçe Nüfus Müdürlüğüne giderek adres kaydını gerçekleştiriniz.
- 9 ile başlayan kimlik numarasını içeren kimlik kartını aldıktan sonra yeni üyeyle birlikte hanenizdeki değişikliğin sisteme yansıtılması için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) veya varsa Türk Kızılay Hizmet Merkezi'ne gidiniz.
- Haneniz, yeni eklenen kişi ile beraber T-SUY Projesi'ne uygunluk açısından tekrar değerlendirmeye alınacaktır. Sistem tarafından yapılan değerlendirme sonucunda hanenizin Proje'ye uygun bulunması durumunda, 5 ila 12 hafta içinde işlemler tamamlanmış olacaktır. Bu değişiklik, haneniz için yapılacak yardım tutarına yansıyacaktır.
T-SUY Projesi dışında sağlanan diğer yardımlar hakkında bilgi almak için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarını ziyaret edebilir, ücretsiz hizmet veren 168 Türk Kızılay Çağrı Merkezini veya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına ait Alo 144 hattını arayabilirsiniz.
Hanenizin Projeye uygunluk değerlendirmesinde bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız, şikayetinizi bildirmek için ücretsiz hizmet veren 168 Türk Kızılay Çağrı Merkezini arayabilirsiniz.
Adresinizdeki bir ya da daha fazla kişi farklı bir hane olarak Proje başvurularında yer alır ve bu başvurularda T-SUY Projesi’ne uygun bulunursa; uygun bulunduğu yeni hanesinin özellikleri doğrultusunda yardım almaya hak kazanır. Önceden başvuru yapmış ve yardımdan faydalanmakta olan hane ise hala uygunluk kriterlerini karşılaması durumunda hanede mevcut bulunan yeni kişi sayısı kapsamında yardım almaya devam edecektir. Detaylı bilgi için ücretsiz hizmet veren 168 Kızılay Çağrı Merkezini arayabilirsiniz.
Adres değişikliklerini bildirmemeniz durumunda T-SUY Projesi'nden aldığınız yardım kesilebilir. Adres değişikliklerinde, nakit desteğini almaya devam edebilmeniz için atmanız gereken adımlar şu şekildedir:
Aynı ilçe içinde taşınmanız durumunda:
1- Eski haneniz ile aynı ilçede bulunan apartman, mahalle veya köye taşınmanız durumunda, yeni adresinizin kaydını İl Göç İdaresi ya da İlçe Nüfus Müdürlüğünde yaptırmalısınız.
2- Kaydınızın bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) ya da Türk Kızılay Hizmet Merkezine giderek, güncel adresinizi bildirmelisiniz.
Farklı bir ilçeye taşınmanız durumunda:
1- Bulunduğunuz ilçeden farklı bir ilçeye taşındığınız takdirde İl Göç İdaresi veya İlçe Nüfus Müdürlüğünde yeni adresinizin kaydını yaptırmalısınız.
2- Yeni taşındığınız ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) ya da Türk Kızılay Hizmet Merkezine de giderek, yeniden başvuru yapmalısınız.
Farklı bir şehre taşınmanız durumunda:
1- Başka bir şehre taşınmak için, hane kaydınızın bulunduğu ildeki İl Göç İdaresine giderek, taşınma izni almanız gerekmektedir.
2- Taşındığınız ildeki İl Göç İdaresine 9 ile başlayan kimlik numarasını içeren kimlik kartınız ile müracaat ederek, yeni kimlik kartınızı alınız. İl Göç İdaresi veya İlçe Nüfus Müdürlüğünde yeni adresinizin kaydını yaptırınız.
3- Ardından, yardım aldığınız Proje/Projelere (SUY, T-SUY ve YŞEY) yeniden başvuru yapmak zorundasınız. Başvurunuzu, yeni taşındığınız ilçenizdeki SYDV
UNUTMAYIN: Hane doğrulama ziyareti yapıldığında, kayıtlı adresinizde bulunmuyorsanız, yardımınız kesilecektir. Sizinle iletişim kurulabilmesi için lütfen telefon numaranızın güncel olduğundan emin olunuz. Proje ile ilgili tüm sorularınız için ücretsiz hizmet veren 168 Türk Kızılay Çağrı Merkezimizi arayabilirsiniz.
Telefon numaranızı güncellemek için ilçenizdeki Türk Kızılay Hizmet Merkezi ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gitmeniz gerekmektedir. Telefon numaraları 168 Türk Kızılay Çağrı Merkezinde veya web sitesi üzerinden güncellenmez.