Sosyal Uyum Yardımı (SUY) Projesi, sosyal güvencesi olmayan, ihtiyaç sahibi olduğu belirlenen ve Proje kriterlerini sağlayan, Türkiye'de Geçici Koruma, Uluslararası Koruma, Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi ve İnsani İkamet İzni statüsüne sahip kişilerin "temel ihtiyaçlarını karşılamalarına destek olmak" üzere Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bir nakit yardım projesidir.
SUY Projesi kapsamında sağlanan destek, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türk Kızılay iş birliğinde, kişilerin ihtiyaç sahipliği durumunun değerlendirmesi yapıldıktan sonra KIZILAYKART üzerinden faydalanıcılara ulaştırılmaktadır.
Aynı anda hem SUY Projesi’nden hem de T-SUY Projesi’nden faydalanmak mümkün değildir. Nakit temelli desteğe ihtiyaç duyduğu saptanan başvuru sahipleri sistem tarafından demografik kriterlerine göre “SUY” veya “T-SUY” faydalanıcısı olarak belirlenmektedir.
SUY Projesi kapsamında faydalanıcılara ulaştırılan yardımın tamamı, Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir.
SUY Projesi kapsamında faydalanıcılara sağlanan yardımın tamamı, Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. Yardım, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türk Kızılay iş birliğinde KIZILAYKART üzerinden faydalanıcılara ulaştırılmaktadır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile Göç İdaresi Başkanlığı da Proje kapsamında destek vermektedir.
SUY Projesi'ne, Türkiye'de Geçici Koruma, Uluslararası Koruma, Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi ve İnsani İkamet İzni statüsüne sahip kişiler başvurabilir.
Başvurunuz esnasında verdiğiniz bilgiler, Türkiye'de ihtiyaç sahibi kişilerin sosyal yardım başvurularının alınması ve ihtiyaç sahipliği kararının verilmesi de dahil olmak üzere sosyal yardımlara ilişkin etkinliklerin yürütüldüğü Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemine (BSYBS) yüklenmektedir. Tamamen elektronik bir sistem olan BSYBS, Proje kriterleri kapsamında, resmi çalışma durumunuzu, hane yapınızı, hanenizdeki kişi sayısı, bu kişilerin yaşları ve cinsiyetlerini dikkate alarak inceleme yapmaktadır. Bu inceleme sonucu nakit temelli desteğe ihtiyaç duyan haneler faydalanıcı olarak belirlenmektedir.
Geçici Koruma, Türkiye Cumhuriyeti'nin 6458 Sayılı "Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu"na göre verilen bir statüdür. Bu statü, ülkesinden ayrılmaya zorlanarak bireysel ya da kitlesel olarak Türkiye'ye gelen, ülkesine geri dönemeyen ya da Türkiye sınırlarından geçen ve koruma başvuruları bireysel olarak değerlendirmeye alınmayan kişileri kapsar. Bu kişiler, ikamet ettikleri ilin İl Göç İdaresi Müdürlüğü'nde kayıt yaptırdıklarında Geçici Koruma Statüsü altına alınır ve kendilerine 9 ile başlayan kimlik numarasını içeren kimlik kartı verilir.
Uluslararası Koruma Statüsü, Türkiye Cumhuriyeti'nin 6458 Sayılı "Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu"na göre;
- Mülteci Belgesi,
- Şartlı Mülteci Belgesi,
- İkincil Koruma Belgesi,
ya da
- Uluslararası Koruma Başvuru Belgesi sahiplerine verilen bir statüdür.
SUY Projesi kriterlerini karşılayan hanelerdeki ödeme hesaplaması kapsamında uygun bulunan her birey için aylık 500 TL yardım yapılmaktadır. Bu yardım, Avrupa Birliği tarafından finanse edilmekte ve KIZILAYKART aracılığıyla hanelere ulaştırılmaktadır. KIZILAYKART'ın SUY hesabındaki yardım, ATM'lerden nakit çekilerek ya da POS cihazı aracılığıyla ürün satın almak için kullanılabilir.
Proje, Avrupa Birliği tarafından finanse edildiği sürece Proje kriterlerini sağlayan faydalanıcılar nakit yardımı almaya devam edecektir. Projenin sona ermesi durumunda, faydalanıcılara gerekli bilgilendirme yapılacaktır.
SUY Projesi, Avrupa Birliği tarafından FRIT (Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım Programı) kapsamında finanse edilmektedir. Dolayısıyla, Avrupa Birliği'nin sağladığı bu maddi kaynak, sadece Türkiye’de Geçici Koruma, Uluslararası Koruma, Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi ve İnsani İkamet İzni Statüsüne sahip, ihtiyaç sahibi olan ve Proje kriterlerini karşılayan kişilerin temel ihtiyaçlarına erişebilmelerine destek sağlanması kapsamında kullanılabilmektedir. Bununla birlikte gerek kamu kurumlarının gerekse de Kızılay başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının, ihtiyaç sahibi Türk aileleri desteklemeye yönelik birçok yardım uygulaması bulunmaktadır.
SUY Projesi'ne başvurunuz sırasında başka kaynaklardan destek alıyorsanız, bu durum Proje kriterlerine uygunluğunuzun değerlendirilmesini etkilemeyecektir. Ancak; yardım alan tüm hanelere hane ziyaretleri yapılarak, başvuru sırasında verdikleri bilgilerin doğruluğu incelenmektedir. Bu doğrulama ziyaretlerinde, hanenizin ihtiyaç durumu değerlendirilerek, yardım almaya devam edip etmeyeceğine karar verilirken başka kaynaklardan alınan süreli destekler de dikkate alınabilecektir.
Tüm soru, şikayet ve geri bildirimlerinizi:
- Ücretsiz hizmet veren 168 Kızılay Çağrı Merkezi'ni arayarak,
- KIZILAYKART Facebook sayfasına (https://www.facebook.com/Kizilaykart.Programlari) yazarak,
- kizilaykart.org web sitesindeki bu linkten iletebilirsiniz.
Sizlere kısa bir sürede geri dönüş sağlanacaktır.
Şikayetlerinizi, ücretsiz hizmet veren 168 Kızılay Çağrı Merkezi, KIZILAYKART Facebook sayfası, KIZILAYKART web sitesinde bulunan iletişim formu gibi birçok kanal ile iletebilirsiniz. Ayrıca şikayetlerinizi SUY Projesi saha çalışanları aracılığıyla yüz yüze görüşerek de bildirebilirsiniz. Şikayetiniz hassas bir konuda ise gizlilik içerisinde değerlendirilecektir. Şikayetinizin içeriği, konunun takibi açısından ilgili birimler haricindeki kişi ve kurumlarla paylaşılmayacaktır. Kişisel bilgileriniz izniniz olmadan hiç kimse ile paylaşılmayacaktır. Anonim (Kimliğinizi belirtmeden) bir şikayette bulunmak istediğinizde iletişim bilgileriniz olmaksızın şikayetinizin takibini yapmamız ya da size geri bildirimde bulunmamız mümkün olmayacaktır. Şikayetlerinizin, Proje'ye uygunluk durumunuzu etkilemeyeceğinden veya faydalanıcıysanız, yardımınızın kesilmesine neden olmayacağından emin olabilirsiniz.