Türkiye'deki geçici barınma merkezlerinde (GBM) yaşayan ihtiyaç sahibi bireylere KIZILAYKART aracılığıyla gıda desteği sağlanmaktadır. Bu kart aracılığıyla sağlanan yardım Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (UN WFP) tarafından faydalanıcıların yeterli gıda alabilmesi için sunulmaktadır.
KIZILAYKART, elektronik çipli bir bankamatik kartıdır. Program kapsamında sağlanan yardım, sadece anlaşmalı marketlerde gıda ve gıda dışı temel ihtiyaç ürünlerinin alışverişinde kullanılmaktadır.
KIZILAYKART'ınıza her ay yüklenen 425 TL'nin 340 TL'si ile gıda malzemeleri, 85 TL'si ile de gıda ve gıda dışı temel ihtiyaç ürünlerini (temizlik malzemeleri gibi) alabilirsiniz.
9 ile başlayan kimlik numarasını içeren kimlik kartına sahip olan ve Geçici Barınma Merkezlerinde (GBM) yaşayan herkes, Kamp İçi Gıda Destek Programı'ndan yararlanabilir.
Geçici barınma merkezlerinde yaşayan her aile için Göç İdaresi Başkanlığı tarafından 18 yaşını doldurmuş bir hane reisi atanması zorunludur. Ancak, hane reisi 16-17 yaşında ise evli veya boşanmış olması şarttır. Ayrıca, hane reisinin Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardımı (YSUY) Programından faydalanmıyor olması gerekmektedir.
Yükleme tutarının en az 340 TL'si gıda malzemeleri için kullanılmalıdır. Kalan 85 TL yine gıda malzemeleri veya gıda dışı temel ihtiyaç ürünlerini satın almak için kullanılabilir. KIZILAYKART sadece anlaşmalı marketlerdeki Halkbank POS cihazlarında kullanılabilir.
Yardım tutarı her ayın 30'unda KIZILAYKART’a yüklenir.
Bir sonraki ayın 28'inde hesabınızda kalan tutar geri alınacaktır. Kalan tutar bir sonraki aya devredilmeyecektir. Geri alımdan 2 ila 4 gün öncesinde SMS ile bilgilendirileceksiniz.
Boynuyoğun Geçici Barınma Merkezi
Halkbank Antakya Şubesi
Adres: Çekmece Mahallesi Çevre Yolu Caddesi (Aytemiz Antakya 3 Petrol Yanı) Defne/Hatay
Yayladağı Geçici Barınma Merkezi
Halkbank Antakya Şubesi
Adres: Çekmece Mahallesi Çevre Yolu Caddesi (Aytemiz Antakya 3 Petrol Yanı) Defne/Hatay
Sarıçam Geçici Barınma Merkezi
Halkbank Sarıçam Şubesi
Adres: Kiremithane Mahallesi Dadaloğlu Bulvarı No:1/B 01260 Yüreğir/Adana
Cevdetiye Geçici Barınma Merkezi
Halkbank Osmaniye Şubesi
Adres: Hacı Osmanlı Mahallesi Akyar Caddesi No:86C 80010 Merkez Osmaniye
Kahramanmaraş Geçici Barınma Merkezi
Halbank Sanayi Sitesi Şubesi
Adres: Egemenlik Mahallesi 21024 Sokak Doğu Çevre Yolu 46080 Dulkadiroğlu/Kahramanmaraş
Aşağı Demirtaş Geçici Barınma Merkezi
Halkbank Elazığ Şubesi
Adres: Yeni Mahalle Gazi Caddesi No: 60C 23200 Merkez/Elâzığ
Yardım miktarını tek seferde harcama zorunluluğu yoktur. Ancak kullanılmayan yardımlar yükleme yapılan ayı takip eden her ayın 28'inde geri alındığı için 27’sine kadar yardım tutarının harcanması gerekmektedir. Bu sebeple SMS ve anons yoluyla geri alımdan 2 ila 4 gün öncesinde faydalanıcılara kartlarında kalan tutarın tamamının kullanılması ile ilgili hatırlatma yapılır.
9 ile başlayan kimlik numarasını içeren kimlik kartına sahip olan ve geçici barınma merkezlerinde yaşayan herkes, Kamp İçi Gıda Destek Programı'ndan yararlanabilir.
Geçici barınma merkezlerinde yaşayan her aile için Göç İdaresi Başkanlığı tarafından 18 yaşını doldurmuş bir hane reisi atanması zorunludur. Ancak, hane reisi 16-17 yaşında ise evli veya boşanmış olması şarttır. Ayrıca, hane reisinin Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardımı (YSUY) Programından faydalanmıyor olması gerekmektedir.
Yapılan yardım kişi başına yapıldığından ve almış olduğunuz aylık yardım miktarını değiştireceğinden geçici barınma merkezi yönetimine giderek hanenizdeki yeni üyeyi kaydettirmelisiniz.
Geçici barınma merkezine yeni gelip kartını ilk defa veya yeniden alacak olanlara banka şube adresinin bildirildiği bir SMS gönderilir. Bu SMS’i alan faydalanıcıların kartlarını SMS’te belirtilen Halkbank şubesinden alması gerekmektedir. Sonrasında bu kişilerin aşağıdaki hususlara dikkat etmesi gerekir:
1- 9 ile başlayan kimlik numarasını içeren kimlik kartlarının yanlarında olması,
2- Kartı almaya İl Göç İdaresi tarafından atanmış hane reisinin gitmesi,
3- Kart ve Şifre Teslim Onay Formunu imzalaması, (Kart sahibi tarafından imzalanması gereken Kart ve Şifre Teslim Onay Formu Halkbank personeli tarafından sağlanır. Hane halkından okuryazar bir bireyin kayıt yaptırması tavsiye edilir.)
4- Halkbank şubelerinde faydalanıcıların belgelerini banka personeline sunması
Süreç, Türk Kızılay personeli tarafından koordine edilecektir. Faydalanıcılar, Türk Kızılay personeline başvurarak, sorunlarını belirtip, kart teslim sürecinde yardım isteyebilirler.
Kartınızdaki bakiyeyi ücretsiz hizmet veren 168 Kızılay Çağrı Merkezini arayarak öğrenebilirsiniz. 168 Kızılay Çağrı Merkezi sizi Halkbank Çağrı Merkezine yine ücretsiz olarak aktaracaktır. Bakiyenizi ayrıca kamp dışındaki Halkbank ATM'lerinden de öğrenebilirsiniz.
Halkbank ATM'lerinden, ilgili Halkbank şubesinden veya Geçici Barınma Merkezinde bulunan Türk Kızılay ofisine giderek KIZILAYKART'ınızın şifresini değiştirebilirsiniz.
Şifrenizi unutup toplamda 4 defa yanlış girdiğinizde kartınız bloke olacaktır. Şifrenizi unuttuysanız veya hatalı şifre girdiğiniz için kartınız bloke olduysa ilgili Halkbank şubesine gitmeniz ve şubedeki banka yetkilisine durumu bildirmeniz gerekir. Geçici Barınma Merkezinde bulunan Türk Kızılay ofisine giderek de yeni şifrenizi oluşturabilirsiniz.
KIZILAYKART'ızın bakiyesini öğrenmek ve şifresini değiştirmek için Halkbank ATM'lerini kullanabilirsiniz. Geçici barınma merkezlerinde yaşayan faydalanıcılar için verilen KIZILAYKART sadece anlaşmalı marketlerde bulunan POS cihazlarında kullanım için uygundur. Bu kart ile nakit çekme işlemi yapılamaz.
Soru, şikayet ve geri bildirimlerinizi iletmek için Arapça ve Türkçe dillerinde de ücretsiz hizmet veren 168 Kızılay Çağrı Merkezini arayabilir, kamp içerisinde bulunan Türk Kızılay ofisine gidebilir ve/veya geçici barınma merkezi yönetimine başvurabilirsiniz.
Türkçe, İngilizce, Arapça, Farsça ve Peştuca dillerinde ücretsiz hizmet veren 168 Kızılay Çağrı Merkezine hafta içi 08:00-18:00, Cumartesi günleri ise 09:00-13:00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.
168 Kızılay Çağrı Merkezi, kamptaki Türk Kızılay ofisi veya geçici barınma merkezi yönetimi aracılığıyla şikayetlerinizi bildirebilirsiniz. Şikayetiniz hassas bir konuda ise, gizlilik içerisinde değerlendirilecektir. Şikayetinizin içeriği, konunun takibi açısından ilgili birimler haricindeki taraflarla paylaşılmayacaktır. Kişisel bilgileriniz izniniz olmadan hiç kimse ile paylaşılmayacaktır. Anonim bir şikayette bulunmak istediğinizde iletişim bilgileriniz olmaksızın şikayetinizin takibini yapmamız ya da size geri bildirimde bulunmamız mümkün olmayacaktır. Şikayetlerin yardım alma durumunuzu etkilemeyeceği ve yardımınızın kesilmesine neden olmayacağından emin olabilirsiniz.
KIZILAYKART aracılığıyla sağlanan Kamp İçi Gıda Destek yardımı ihtiyaç temeline dayanır. Program faydalanıcılarının KIZILAYKART'larına programa uygun oldukları sürece düzenli olarak aylık yardım yüklenir.
Programla ilgili süreçler kapsamında İl Göç İdaresi Müdürlükleri ve İlçe Nüfus Müdürlüklerinde gerçekleştireceğiniz kayıt, kimlik kartı yenileme/çıkarma, geçici barınma merkezi yönetiminde gerçekleştireceğiniz iletişim bilgileri güncelleme gibi tüm işlemler ücretsizdir ve bu işlemler için sizden para ve hizmet talep edilmez.
Bu hizmetler karşılığında herhangi bir ödeme yapmanız istenirse, durumu bildirmek için lütfen ücretsiz hizmet veren 168 Kızılay Çağrı Merkezini arayınız.